A decoupage története

 

decoupage (dekupázs) Európában a XVll.században jelent meg,de igazi áttörést a XVlll-XlX. század hozott,amikor a hölgyek felfedezték a technikában rejlő önkifejezés lehetőségét és sorra készítették a nyomatokkal díszített dobozokat,tálakat és kisebb bútorokat.
 
A "decoupage" kifejezés a francia "decouper"="kivágni" szóból ered.
 
Valójában háromféle díszítőtechnikát értünk dekupázs alatt:
-Az első szerint a különböző tárgyakra papírból kivágott mintákat ragasztottak,amelyeket egy egyéni koncepció szerint rendeztek el a felületen,törekedve arra,hogy összhatását tekintve a végeredmény festmény hatását keltse.
 
- A montázs-technika során különböző kompozícióba rendezett képeket(képeslapokat,fotókat,címkéket,stb.) kasíroztak a díszítendő felületre.Ebben az esetben nem vágták ki feltétlenül a mintákat.
 
- A kollázs technikával többféle képet és anyagot(papírkép,szalag,kagyló,gyöngyök,stb.)kombináltak a felületen.
 
Az első hasonló technikával készült tárgyak a Xll. századból,Kínából származnak,ahol a földművesek,parasztok díszítették a tárgyaikat ragasztott mintákkal.
A korabeli Kínában kivágott papírmintákkal díszítették például a lámpásokat,ablakokat,dobozokat,vagy egyéb tárgyakat,majd vastag lakkmázzal vonták be őket.
 
A dekupázs szenvedélyes hívei szerint a technika Európában a XVll.századi Velencéből indult hódító útjára.A városállam élénk kereskedelmet folytatott a Távol-Kelettel,így a Kínában,Indiában és Japánban már évszázadok óta használt technika nyitott kapura talált a kontinens felé.
A XVlll.században a dekupázsolt alkotások az egész kontinensen elterjedtek.A dekupázs-technika azonban nem csak új területeket hódított meg,hanem új tartalmat is kapott:hölgyszalonok kedvenc időtöltésévé,hobbivá vált.
Marie Antoinette és udvarhölgyei,valamint Viktória királynő is szívesen hódoltak a dekupázsnak.